Med je přísada, která nesmí chybět v mnoha spížích. Je nejen chutný, ale má také mnoho cenných vlastností. Jak jej však správně skladovat, aby je neztratil? Je dobrým zvykem uchovávat med v chladničce? Někteří mohou být překvapeni.
Nelze popřít, že správné skladování medu je mimořádně důležité. Díky němu vydrží déle čerstvý, zachová si všechny cenné vlastnosti a plnost chuti. Někteří lidé se proto rozhodnou uchovávat med v chladničce. Je to správný postup? Doporučujeme.
Kde je nejlepší skladovat med? Zapomeňte na lednici
Po otevření nádoby s medem se někteří lidé rozhodnou uchovávat jej v chladničce. Očekávají, že nižší teplota prodlouží jeho trvanlivost a zůstane déle čerstvý. Třeba však vědět, že to není zcela tak. Med se rád skladuje při optimální teplotě – ani příliš studený, ani příliš horký. Pokud jej tedy již chcete skladovat v chladničce, je lepší umístit nádobu na dveře spotřebiče. Není to však nevyhnutelné.
Stojí jen za to pamatovat na to, abyste neudělali oblíbenou chybu. Nejlepší je uchovávat med v originálních sklenicích, které jsou pevně našroubovány. V opačném případě výrobek ztratí své cenné vlastnosti a navíc převezme vůně z chladničky.
Jak skladovat med po otevření nádoby? Nezapomeňte na důležitou věc
Namísto uložení medu do chladničky mu můžete zajistit vhodné podmínky mimo zařízení, kde zůstane stejně dlouho čerstvý. Stačí zajistit, aby teplota oscilovala mezi 13 a 25 stupni Celsia. Nezapomeňte také po použití výrobku nádobu pevně zašroubovat a uchovávat ji mimo dosah zdrojů světla.
K tomu se výborně hodí uzavřená skříň. Jak dlouho vydrží med otevřený? Pokud se uchovává ve správných podmínkách, i krystalizovaný med vydrží mnoho let od prvního odšroubování nádoby. Hovoříme zde však o skutečném medu, bez zlepšovadel a přísad, se kterými se obvykle setkáváme v obchodech.