1. Vyberte správný druh sýra
Ke smažení je nejvhodnější sýr eidam. Má vhodnou konzistenci a jeho chuť je výraznější. Jelikož vydrží vyšší teploty, nerozteče se tak rychle jako jiné druhy. Můžete však použít také goudu, čedar nebo plísňový sýr, například hermelín. Sýr na smažení by měl mít minimálně 30 % tuku.
Sýr nakrájejte na přibližně centimetrové plátky. Pokud chcete, aby se vám lépe smažil v okrouhlé pánvi, můžete jej nařezat na tvar trojúhelníků, čímž využijete celou plochu pánve a sýr můžete podávat všem členům rodiny najednou.
2. Dejte jej do mrazničky
Před obalováním (i po obalení) dejte sýr na 20 minut do mrazničky, díky čemuž bude pevnější.
3. Obalujte dvakrát
Sýr v trojobalu obalte dvakrát, díky čemuž bude obal pevnější a sýr udrží pohromadě. Plátek sýra nejprve obalte klasicky v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance a poté opět ve vejci a ve strouhance. Namísto hladké mouky použijte raději polohrubou, která s vajíčkem vytvoří kompaktní celek. Vejce nesolte, protože by byla řídká a strouhanka by na nich nedržela.
4. Hodně horkého oleje
Obalený sýr ponořte do pánve teprve tehdy, když je olej pořádně rozpálený – asi na 175 °C. Ke smažení se více hodí řepkový olej, protože slunečnicový se přepaluje již při teplotě 110 °C. Smažte v dostatečném množství oleje, sýr v něm musí být celý ponořený. Namísto pánve můžete použít i kastrol. Sýr smažte krátce, asi minutu a půl z každé strany
5. Do trouby
O něco zdravější verze, která slibuje, že se sýr nerozteče, je jeho příprava v troubě. Sýr dvakrát obalte, položte na plech s pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte deset minut, poté můžete zvýšit teplotu na 220 °C a sýr dopéct dalších deset minut.