Někdo se v kuchyni bez váhy neobejde, jiní vsadí raději na přesnost svého oka. Ať už jste narazili na skvělý zahraniční recept na cinnabons měřený v hrníčcích, který si chcete upravit na gramy nebo naopak nemáte po ruce kuchyňskou váhu, ale máte chuť něco upéct i bez ní, máme pro vás řešení.
Náš praktický průvodce vám prozradí, kolik gramů mouky, cukru, mléka, oleje či jiných surovin se při pečení vejde do hrníčku nebo polévkové lžíce.
Tahák mějte vždy po ruce a vždy připraven k akci
Pokud při vaření měříte množství surovin pomocí kuchyňských pomocníků pravidelně, doporučujeme si na dostupné místo (například na lednici nebo vnitřní stranu kuchyňské skříňky) umístit podobný tahák, do kterého budete moci vždy u nového receptu nahlédnout.
Jaký objem má naběračka, kolik gramů je hrst ořechů a kolik špetka soli?
Určitě to znáte i z té druhé strany – někdy recept uvádí množství ingrediencí nejen v hrníčcích a lžících (typicky například u sušeného droždí nebo prášku do pečiva), ale také ve špetkách či naběračkách. Kolik gramů nebo mililitrů to ale je?
Zde jsou orientační množství:
Čajová lžička = 5 ml
Polévková lžíce = 15 ml
Hrnek = 250 ml
Větší hrnek = 350 ml
Naběračka = 100 ml
Pohár = 200 ml
Špetka soli = 1 g
Hrst ořechů = 20 g
Hrst arašídů = 24 kusů
Hrst mandlí = 16-18 kusů
Hrst kešu ořechů = 12 kusů
Hrst vlašských ořechů = 10 poloviček ořechů
Přepočet gramů na hrnek, polévkovou a čajovou lžičku A NAOPAK
Zatímco u tekutin je měření poměrně jednoduché a mililitr vždy obsahuje stejné množství tekutiny, u pevných a sypkých ingrediencí je to horší – mají rozdílnou strukturu, hustotu a kyprost a na základě toho i různou velikost.
Některé recepty navíc uvádějí množství v okopistých lžících, u kterých je o to těžší hmotnost správně odhadnout. Z toho důvodu jsme se při přepočtu množství zaměřili na zarovnané lžíce – k dosažení kterých doporučujeme vždy při nabírání „seříznout“ vrch lžíce nebo odměrky příborovým nožíkem.
Kolik gramů je jeden hrnek…
1 hrnek = 250 ml = 2,5 dcl
1 hrnek = 170 g hrubé mouky nebo krupice
1 hrnek = 135 g hladké nebo polohrubé mouky
1 hrnek = 200 g krystalového cukru
1 hrnek = 120 g moučkového cukru
1 hrnek = 90 g kakaa
1 hrnek = 100 g ovesných vloček
1 hrnek = 245 g vody
1 hrnek = 250 g mléka
1 hrnek = 230 g másla, tuku nebo oleje
1 hrnek = 360 g medu
Kupino tip: Pokud potřebujete změřit ingredienci, kterou jste nenašli v tabulce, řiďte se měřítkem pro surovinu, která má podobnou konzistenci, například. jako med a javorový sirup
Kupino tip: Pokud potřebujete změřit ingredienci, kterou jste nenašli v tabulce, řiďte se měřítkem pro surovinu, která má podobnou konzistenci, například. jako med a javorový sirup.
Kolik gramů je jedna polévková lžíce…
1 ČL = 15 ml
1 PL = 11 g hrubé mouky nebo krupice
1 PL = 10 g hladké mouky
1 PL = 10 g krystalového cukru
1 PL = 12 g moučkového cukru
1 PL = 5 g kakaa
1 PL = 5 g ovesných vloček
1 PL = 10 g soli
1 PL = 18 g vody nebo mléka
1 PL = 20 g oleje
1 PL = 25 g smetany
1 PL = 15 g rozpuštěného másla
1 PL = 25-35 g medu nebo sirupu
Kolik gramů je jedna čajová lžička…
1 ČL = 5 ml
1 ČL = 4-5 g mouky (hladké, polohrubé a hrubé)
1 ČL = 6 g krystalového cukru
1 ČL = 3 g moučkového cukru
1 ČL = 2 g kakaa
1 ČL = 5 g mléka
1 ČL = 5 g octa
1 ČL = 7 g medu
1 ČL = 7 g smetany
1 ČL = 5 g rozpuštěného másla nebo tuku
Ukázkový příklad: Pokud recept uvádí například, abyste použili 200 g polohrubé mouky, množství můžete změřit pomocí 1 hrníčku, 2 lžic a jedné čajové lžičky.
Měření bez vah vám usnadní i pomocníci do kuchyně
Pokud si chcete pečení hrníčkových receptů nebo přepočty z gramů na lžíce usnadnit, v obchodech seženete spoustu pomůcek, které vám při dávkování ušetří spoustu času.
Užitečnou vychytávkou jsou bez debaty sady kuchyňských odměrek, které naleznete v běžných obchodech s kuchyňským vybavením nebo supermarketech jako Tesco, Kaufland či Lidl.
Pokud navíc rádi pečete podle zahraničních receptů, v eshopech s pečícími produkty naleznete také speciální odměrky s přepočtem britských, amerických nebo australských měřítek jako libra, unce, galon, pinta a podobně.