
Ingredience
140 g moučkového cukru, prosátého
1 lžička vanilkového extraktu
1 žloutek
250 g másla, nakrájeného na malé kostičky
375 g hladké mouky, proseté
Ozdobit
200 g moučkového cukru, prosátého
jedlé potravinářské barvivo, volitelné
jedlé zlaté a stříbrné kuličky
cca 2 m tenká stuha nastříhaná na 10 cm délky
Jak na to?
KROK 1
Moučkový cukr, vanilkový extrakt, žloutek a máslo dejte do mísy a poté je promíchejte vařečkou (nebo rozmixujte v kuchyňském robotu, dokud se dobře nespojí). Přidáme mouku a vymícháme pevné těsto. Z těsta vytvarujte dva ploché kotouče a zabalte je. Chlaďte 20-30 minut. Troubu rozehřejte na 190C/horkovzdušná 170C/plyn 5 a dva plechy vyložte nepřilnavým pečicím papírem.
KROK 2
Těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku dvou 1 £. Vykrajujte vánoční tvary (pokud chcete, použijte vykrajovátka) a pokládejte na plechy. Pomocí špejle vyřízněte v horní části každé sušenky malý otvor. Pečte 10-12 minut do světle zlatavé barvy.
KROK 3
Zvedněte sušenky na mřížku, aby vychladly. Mezitím smíchejte moučkový cukr s pár kapkami studené vody na hustou, ale stále tekutou polevu. Pokud chcete, obarvěte potravinářským barvivem. Rozložíme na vychladlé sušenky, ozdobíme jedlými kuličkami a provlékneme stuhou, když dr