Koláč s artyčoky a houbami
2 velké cibule, nakrájené nadrobno
300 g grilovaných artyčokových srdíček, rozpůlených
300 g mixovaných hub, pokud jsou velké, rozpůlíme
1 stroužek česneku, rozdrcený
1 lžička lístků čerstvého tymiánu
500g balení hotového křehkého těsta
1 vejce, špetku soli a 1 polévkovou lžíci vody, ušleháme do zesklovatění
velká hrst plochých listů petržele, velmi nahrubo nasekaných
142 ml kartonové zakysané smetany k podávání
Jak na to?
KROK 1
Troubu rozehřejte na 200 °C/horkovzdušná 180 °C/plyn 6. Na střední pánvi rozehřejte polovinu oleje a poté 12–15 minut jemně smažte cibuli, dokud nezměkne a lehce nezhnědne. Cibuli vyklopte do mísy a smíchejte se srdíčky artyčoků, podle chuti okořeňte a dejte stranou. Zahřejte zbývající olej ve stejné pánvi (není třeba ji čistit) na vysokou teplotu. Přidejte houby, poté je za stálého míchání opékejte 2–3 minuty do změknutí, vhoďte česnek a tymián a ještě minutu vařte. Sundejte z plotny, dobře okořeňte a nechte vychladnout.
KROK 2
Na pomoučené ploše těsto rozválejte na hrubý kruh o průměru asi 40 cm a překryjte přes velký plech.
KROK 3
Naskládejte cibuli a artyčoky doprostřed těsta a rovnoměrně je rozprostřete tak, aby kolem okraje zůstal 10 cm okraj, a pak navršte žampiony.
KROK 4
Okraje těsta přetáhněte přes náplň. Odkrytý okraj těsta potřeme vaječnou polevou. Pečte 20-25 minut, dokud těsto není křupavé a zlatavě hnědé. Posypte petrželkou a ihned podávejte se zakysanou smetanou a dochuťte.