Ingredience
100 g másla, změklého
malý svazek snítky rozmarýnu, listy natrhané a nasekané, plus další snítky na ozdobu
mouka, na posyp
880 g hotového těsta na pizzu, v případě potřeby rozmraženého (použili jsme The Northern Dough Co), nebo si připravte vlastní
150 g brusinkové omáčky
250g krabice hermelínu nebo chaource (nebo vegetariánská alternativa)
olej, na mrholení
Jak na to?
KROK 1
V misce rozmačkejte máslo, rozmarýn a trochu koření. Na lehce pomoučeném povrchu nakrájejte těsto na čtyři části (pokud používáte hotové těsto na pizzu, bude již rozdělené). Jeden po druhém rozválejte každý kus těsta na tloušťku asi 4 mm, přičemž kusy, které nepoužíváte, mějte zakryté. Pomocí vykrajovátka o průměru 7 cm vykrojte 30-36 koleček.
KROK 2
Polovinu koleček těsta potřete rozmarýnovým máslem a zbývající kolečka potřete brusinkovou omáčkou. Přeložte každý kruh na polovinu a spojte dva body jako sušenku štěstí; to jsou vrchní ‚okvětní lístky‘.
KROK 3
Velký plech na pečení vyložte pergamenem. Vložte sýr – do krabice, ale s odstraněným víkem – doprostřed pekáče. Kolem krabice naaranžujte prstenec z okvětních lístků těsta, střídejte náplně z rozmarýnového másla a brusinkové omáčky. Špičaté konce úhledně zastrčte pod krabici. Uspořádejte další kroužek okvětních lístků kolem prvního, tentokrát zastrčte špičaté konce pod řadu vpředu. Opakujte se zbývajícími okvětními lístky těsta, abyste vytvořili úhledný vzor. Volně přikryjte tác naolejovanou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout po dobu 30 minut, nebo dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem. Troubu rozehřejte na 180C/160C horkovzdušná/plynová 4.
KROK 4
Odstraňte přilnavou fólii a několikrát nařízněte vrchní část sýra. Vsypte snítky rozmarýnu, vše pokapejte trochou oleje a pečte 35-40 minut do zlatova. Před podáváním nechte 5 minut vychladnout.