Ingredience
75 g másla, rozpuštěného, plus navíc na plech
250 g křehkých sušenek
250 g mascarpone
300 g plnotučného měkkého sýra
50 g moučkového cukru
40 g kakaového prášku
300 ml dvojité smetany
½ x 397 g plechovky karamelu nebo 200 g dulce de leche
50 g hořké čokolády, nasekané
hvězdicové nebo čokoládové hvězdičky na ozdobu
Jak na to?
KROK 1
Dno dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte. Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu na jemnou strouhanku, poté přidejte máslo a znovu utřete. Vyklopte směs do formy a pevně přitlačte zadní částí lžíce. Během přípravy náplně ochlaďte.
KROK 2
Jemně promíchejte mascarpone, měkký sýr, moučkový cukr a kakao do hladka. V samostatné misce ušlehejte smetanu do tuha a poté ji vmíchejte do směsi mascarpone. Lžící nalijte směs na sušenkový základ a zarovnejte vrch. Chlaďte 1 hodinu.
KROK 3
Karamel na pánvi trochu rozehřejte, aby byl snadno roztíratelný, pokud to přeženete, počkejte, až znovu vychladne. Nalijeme na cheesecake, jemně rozetřeme a vychladíme. Mezitím čokoládu opatrně rozpusťte v misce umístěné nad pánví s vařící vodou nebo v mikrovlnné troubě. Pokapejte jím karamel tam a zpět a poté přidejte posypání nebo hvězdičky v libovolném vzoru. Nechte vychladnout, dokud nebudete připraveni k podávání, poté opatrně vyjměte formu a obložení a posuňte cheesecake na servírovací talíř.