500 g hladká mouka
1 PL sůl
1.5 PL jedlá soda
125 g vepřové sádlo
170 ml voda
Jak na to?
1 V misce spolu promícháme mouku, sůl a sodu.
2 Přidáme sádlo a konečky prstů vypracujeme jemnou drobenku.
Namísto vepřového sádla můžeme k mouce přidat zhruba 90 ml olivového oleje.
3 Postupně přiléváme vodu a rukou zpracováváme těsto, dokud se nepojí. Potom ho přendáme na pracovní desku a hněteme, dokud nezůstane hladké.
4 Bochník těsta uložíme do mikrotenového sáčku, necháme odpočívat při pokojové teplotě 30 minut, poté z něj vytvarujeme váleček a ten rozřežeme na 6 stejných dílů. Kousky těsta zpracujeme na desce do kuliček, které také uložíme do sáčku a necháme odpočívat při pokojové teplotě ještě další půl hodiny.
5 Později z kulek na jemně pomoučeném vále válíme tenké placky, které opékáme na suché pánvi (střední plamen) z obou stran (zhruba 2 minuty na stranu) do zlato-hněda.
Podle tradiční přípravy by se měly placky během pečení první strany otáčet – rotovat přiložením prstů na vrchní stranu.