Ingredience
Na bílý bochník
500 g silné bílé chlebové mouky
7 g sáčku sušeného droždí pro snadné pečení (nebo 2 lžičky rychlého sušeného droždí)
1½ lžičky soli
1 lžíce měkkého másla
Pro dochucovadla
3 lžíce olivového oleje
100 g nakrájené pečené papriky
85 g nakrájeného hermelínu
20 malých černých oliv
hrst raketových listů
dobrá špetka oregana
https://obedvat.cz/2022/09/10/malinovo-bananove-smoothie-s-ovesnymi-vlockami/
Jak na to?
KROK 1
Smíchejte mouku, droždí a sůl ve velké míse. Uprostřed mouky udělejte ponoření a zalijte kulatým nožem téměř 300 ml teplé (spíše studené než horké) vody a 1 lžíci olivového oleje. Poté vmíchejte dostatečné množství zbývající vody a podle potřeby trochu více, aby se na dně mísy shromáždily všechny suché kousky, dokud se směs nespojí v měkké, ne příliš lepivé těsto. Shromážděte to rukama do koule.
KROK 2
Těsto dejte na velmi lehce pomoučenou plochu a hněťte 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné, v případě potřeby přidejte jen minimum mouky, aby se těsto nelepilo. Kuličku těsta položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Zakryjte obrácenou, čistou, velkou skleněnou mísou a nechte 45 minut až 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem a nebudou se cítit lehké a pružné. Načasování bude záviset na teplotě místnosti.
KROK 3
Těsto naklepejte jemným hnětením jen 3-4krát. Chcete vyklepat pouze velké vzduchové bubliny, takže přílišná manipulace nyní ztratí lehkost těsta. Vytvarujte kouli, zakryjte a nechte 10 minut působit.
KROK 4
Těsto nakrájejte na 10 stejných kousků. Z každého vytvarujte kouli a položte je na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Přikryjte čistou suchou utěrkou a nechte 40–45 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
KROK 5
Dokončete tak, že prsty stisknete širokou prohlubeň uprostřed každé role. Posypte pečenou paprikou, sýrem a olivami, zatlačte docela pevně do prohlubní, zakončete rukolou. Pokapejte většinou zbylým olejem smíchaným s pořádnou špetkou sušeného oregana. Sezóna.
KROK 6
20 minut před pečením vložte pekáč na dno trouby a zahřejte troubu na 230 C/210 C ventilátor/plyn 8. Vykynutý chléb vložte do trouby, opatrně nalijte do pekáče asi 250 ml studené vody (ta zasyčí a vytvořte proud páry, abyste získali křupavou kůrku), poté snižte teplotu na 220C/200C ventilátor/plyn 7. Pečte 20 minut nebo dozlatova. Vyjměte a ochlaďte na mřížce. Pokud poklepete na spodní stranu bochníku, měl by být pevný a znít dutě. Po upečení pokapejte trochou olivového oleje navíc.