Zdá se, že loupání zeleniny (nebo ovoce) je jednou z nejjednodušších kuchyňských prací. Děláme to mechanicky, aniž bychom tomu věnovali větší pozornost. Ukazuje se však, že mnoho lidí používá škrabku nesprávným způsobem! Je těžké tomu uvěřit, ale je to opravdu častá chyba – pravděpodobně jste si to ani vy neuvědomili. Jak můžete zeleninu loupat nesprávně?
Škrabku nejčastěji používáme při přípravě večeře – je neocenitelná při loupání brambor nebo okurek na kaši, což je při použití běžného nože náročnější. Zeleninu s ním oloupeme rychle a důkladně a slupka není příliš hrubá, takže neplýtváme tolika potravinami. Máme však tendenci používat jej nesprávně. Je zvláštní, že tato chyba je tak častá….
Jak správně používat škrabku?
Je to snadné! Pohybujete jí shora dolů, přičemž ji pak přitlačujete k zelenině a cestou strháváte vrchní vrstvu. Děláte to i vy, že?
Potom to také děláte špatně!
Při pohybu směrem dolů ji netahejte jen od zeleniny, ale také směrem nahoru! V opačném případě si výrazně stěžujete práci a prodlužujete čas, který na ní strávíte. Proč si stěžovat takový základní úkol? Přitlačte škrabku k zelenině manévrováním v obou směrech – nejen v jednom – a budete šokováni, o kolik je to jednodušší!
Nečekejte a vyzkoušejte tuto metodu hned a nebudete první, kdo litují, že se o ní dozvěděli až teď. Podělte se o tyto poznatky se svými blízkými, aby i oni mohli používat škrabku tak, jak byla navržena.
Škrabka není zdaleka jediným kuchyňským předmětem, který většina lidí používá špatně. Někteří jsou již dospělí, když se naučí správně používat mikrovlnnou troubu. Je velmi zvláštní, že jim o tom nikdo neřekl dříve….