Co nemusíte mít v chladničce?
Rajčata
Všichni máme rádi rajčata, ale ta nemusí nutně milovat chlad, který převládá v chladničce. Nebo ji alespoň vůbec nepotřebují. Nejlepší je skladovat na chladném, suchém místě při pokojové teplotě, kde si zachovají vlhkost.
Vyplatí se vědět, co nemusíte uchovávat v chladničce. To vám může ušetřit spoustu místa. Níže jsme sestavili seznam věcí, které Poláci často (překvapivě…) uchovávají v chladničce, přestože tyto výrobky ji vůbec nepotřebují.
Citrusové plody
Vaše oblíbené citrusové plody, jako jsou citróny, limetky, pomeranče a grapefruity, jsou skvělým příkladem potravin, které není třeba skladovat v chladničce. Tyto šťavnaté plody je nejlepší skladovat v košících na ovoce na pultu. Pokud si myslíte, že ovoce nebudete jíst několik týdnů, vyhraďte pro ně chladné, suché a dobře větrané místo, například skříň, kde budou viset, dokud je nebudete připraveni křupat.
Máslo
Jelikož máslo je mléčný výrobek, je snadné pochopit, proč si většina lidí myslí, že je třeba jej skladovat při nízké teplotě. Ve skutečnosti tomu však tak není: Ukázalo se, že máslo lze bezpečně skladovat mimo chladničky ve vzduchotěsné nádobě.
Brambory
Brambory uskladněné v papírovém sáčku na chladném a tmavém místě, například ve spíži, by měly vydržet přibližně tři týdny. Uložení brambor do chladničky způsobí přeměnu škrobu na cukr, což má za následek nepříjemně sladkou chuť brambor.
Bazalka
Tato zelená listová bylinka skvěle roste na slunečním parapetu, tak proč byste ji dávali do chladničky? Po odříznutí konečků uložte tuto aromatickou rostlinu do skleněné nádoby naplněné čerstvou vodou a zůstane stále čerstvá, navíc se jí bude nadále dařit.
Avokádo
Na rozdíl od zcela zralého avokáda, které by se mělo skladovat v chladničce, nezralé plody by měly být skladovány při pokojové teplotě. Nejste si jisti, jestli je avokádo ještě zralé? Zkontrolujte, zda podlehne lehkému tlaku, pokud ne, máte ještě dost času na jeho konzumaci.
Peckové ovoce
Broskve, meruňky, nektarinky a švestky nechte dozrát při pokojové teplotě. Když jsou měkké a zralé, můžete je skladovat v chladničce až tři dny.
Cibule
Cibuli není třeba před konzumací skladovat v chladničce. Je to jedna z potravin, které zcela nemusí zůstat na chladném místě. Nejlépe se jí daří ve spíži, daleko od brambor. Kořenová zelenina totiž vylučuje ethylen, který může způsobit, že vám cibule předčasně shnije.
Chléb
Pokud se nejedná o mražený druh, chléb skladujte na chladném a suchém místě. Máte-li tendenci dojídat ho velmi dlouho, místo skladování v chladničce zvolte zmrazení chleba. A ujistěte se, že jej před konzumací zcela rozmrazíte, abyste získali nejlepší strukturu a chuť.