Hřejivá směs voňavých koření je žhavým trendem zimních měsíců. Jak si pumpkin spice můžete udělat doma ak čemu jej použít?
Co ukrývá populární koření s poněkud tajemným názvem pumpkin spice? Překlad říká, že jde o dýňový pepř, a skutečně se výborně vyjímá na koláčích s dýňovým pyré. Ale to zdaleka není všechno. Jedná se o směs zahřívacích a velmi aromatických koření, které můžete koupit přesně pod tímto názvem. Hodí se k dochucení koláčů, kávy, čajů, ale i hřejivých zimních polévek. Jak si jej doma správně namíchat?
Pumpkin spice
Potřebujete:
3 PL mleté skořice
2 ČL práškového zázvoru
2 ČL mletého muškátového oříšku
1 1/2 ČL mletého nového pepře
1 ČL mletých hřebíčku
1/2 ČL mletého pepře
Vše smíchejte a přesypte do skleněné nádoby se šroubovacím uzávěrem. Muškátový oříšek je lepší koupit celý a nastrouhat. I nové koření, hřebíček a pepř kupujte raději celé a před použitím je najemno rozdrťte v hmoždíři nebo pomelte v mlýnku na kávu. Budou mít mnohem výraznější aroma, než kdybyste kupovali mleté koření.
Alternativou ke kořeninové směsi je pumpkin spice sirup. Ten chutná stejně jako koření, je však vhodnější pro přípravu nápojů jako je latte macchiato, do mléka, kakaa, čaje a také pro přípravu koktejlů.
Pumpkin spice sirup
Potřebujete:
700 ml vody
1 PL muškátového oříšku
2 1⁄2 PL mleté skořice
2 ČL mletých hřebíčku
1 ČL mletého zázvoru
3 PL dýňového pyré
2 ČL vanilkového aroma
300 g hnědého cukru
V hrnci zahřejte vodu. Když sevře, přidejte mletý pepř a hnědý cukr. Vše dobře promíchejte a poté opatrně vmíchejte dýňové pyré. Nakonec přidejte vanilkové aroma a nechte sirup 30 minut vařit. Když je sirup krémovější, odstavte pánev z ohně a tekutinu několikrát propasírujte přes síto. Přelijte do láhve, z tohoto množství byste měli získat asi 350 ml sirupu.