INGREDIENCE
2 ks lilek
1 ks červená paprika
1 ks větší rajče
1 ks chilli paprička
1 stroužek česnek
1 hrst petrželka
2 plátky starší chléb
4 PL strouhaný parmazán, podle chuti sůl, mletý pepř
trochu olivový olej (zhruba 4 PL)
Jak na to?
1 Lilek položíme na plech vystlaný pečícím papírem tak, aby ležely co nejpevněji a vrchní stranu podélně oloupeme.
2 Lilek vrátíme na plech oloupanými částmi nahoru, potřeme olivovým olejem, lehce posolíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 15 minut.
3 Mezitím si do misky přidáme nadrobno nesekanou červenou papriku a chilli papričku, na kostičky nakrájené rajče, namačkaný česnek, nasekanou petrželku, na kostičky nakrájenou střídku ze staršího chleba, polovinu parmazánu a cca 2 lžíce. pepřem.
4 Upečené lilky podélně nařízneme po délce a naplníme zeleninovou nádivkou, pokapeme olejem, posypeme zbytkem parmazánu a dáme zapékat (200°C) na zhruba 15 až 20 minut.
5 Zapékaný lilek ozdobíme nasekanou petrželkou nebo červenou cibulkou a podáváme s čerstvým salátem. Vynikající se k němu hodí také sklenka dobrého bílého vína.