Ingredience
5 kg vykostěného gammonového kloubu (uzeného nebo neuzeného v závislosti na vašich preferencích)
2l zázvorového piva
1 cibule, nakrájená na čtvrtky
2 klementinky nebo satsumy, rozpůlené vodorovně, plus pár na ozdobu talíře, chcete-li
20 hřebíčků
3 bobkové listy, plus pár na ozdobu talíře, chcete-li
2 lžíce anglické hořčice
4 lžíce zázvorového sirupu plus 3-4 kuličky zázvoru ze stejné sklenice, nakrájené na tenké plátky
Jak na to?
KROK 1
Vložte gammon do hluboké pánve (pokud je svázaná, nechte ji tak, jak je). Zalijte zázvorovým pivem a přidejte cibuli, půlky klementinky, 5 hřebíčků a 3 bobkové listy. Do kastrůlku nalijte tolik vody, aby pokryla gammon. Přiveďte k mírné bublině, přikryjte alobalem a vařte 2 hodiny, v případě potřeby během vaření dolévejte další vodu.
KROK 2
Vyjměte šunku z tekutiny na vaření pomocí velkých kleští a nechte ji 10 minut vychladnout, dokud nevychladne natolik, aby se s ní dalo manipulovat.
KROK 3
Troubu rozehřejte na 200C/180C horkovzdušný/plyn 6. Opatrně odřízněte kůru a na šunce nechte tenkou vrstvu tuku. Narýsujte diamantový vzor po celém tuku. Šampaňské vložte do zapékací formy. Smíchejte hořčici a zázvorový sirup, poté natřete asi polovinu směsi na šunku. Plátky stopkového zázvoru naplňte do štěrbin v rýhovaném tuku a ozdobte zbývajícím hřebíčkem.
KROK 4
Pečeme 20 minut, poté natřeme zbylou polevou. Pečte ještě 1 hodinu, dokud nezezlátne a nezezlátne. Pokud začne poleva chytat, během vaření přikryjeme alobalem. Některé klementinky nakrájejte na silné plátky a opečte je, zatímco budete šunku zesklovatět, a pokud chcete, použijte na ozdobu talíře. Šunku podávejte teplou nebo studenou. V lednici vydrží pět dní.