Toto byste měli udělat dříve, než nastrouháte citrusovou kůru do koláče.
Pokud do jídel a při pečení rádi používáte čerstvě nastrouhanou citrónovou, limetkovou nebo pomerančovou kůru, ideální je použít chemicky neošetřované plody v biokvalitě. Ne vždy však takové máme doma. Poradíme vám, jak se o citrusy před jejich použitím správně postarat.
Nejprve namočit do chytrého roztoku
Jako první je třeba ovoce alespoň na 15 minut ponořit do směsi vody, octa a soli. Rovněž lze použít i vodu se sodou bikarbonou. Na litr vody přidejte asi půl sklenice octa a za lžíci soli. Pokud použijete místo soli sodu, přidejte do litru vody kromě octa i 3 lžíce sody. Vše promíchejte, vložte citrusové ovoce (nebo i jiné druhy ovoce či zeleniny) a nechte 15 minut ponořené.
Dobře umýt, vyšisovat a osušit
Potom plody ještě důkladně omyjte pod teplou tekoucí vodou. Jednotlivé plody můžete vysušit jemnou houbou či kartáčkem, ale musí být zcela čistá a zbavená jakýchkoli zbytků mýdla. Použití kuchyňské houby, kterou běžně používáte k mytí nádobí, se nedoporučuje, aby se na ovoce nepřenášely nejen zbytky mýdla ale i různých bakterií. Po umytí citrusy dobře dosucha vyutírejte. A teď už můžete jemnou vrstvu citrusové kůry nastrouhat do těsta na koláče či do omáčky i dresinku.
Domácí octový čistič ve spreji
Nejen na citrusy (z nichž chcete použít jen dužinu, případně šťávu a ne kůru) ale i na jiné druhy ovoce s pevnou slupkou můžete používat k čištění chytrý sprej. Připravíte si jej jednoduše tak, že do láhve s rozprašovačem nalijete 250 ml vody, 2 lžíce octa a 1 lžíci citrónové šťávy. Potom stačí nastříkat na ovoce a dobře vysušit.
Pryč is voskem
Citrusové ovoce, zejména citróny, se v obchodech někdy prodávají i takzvaně „navoskované“, aby vydržely déle čerstvé. K odstranění vosku stačí přelít plody horkou vodou, poté je vyšroubovat kartáčkem na zeleninu, omýt pod tekoucí vodou a poté dosucha vytírat.