Jak využít kopřivu?
Čaj z kopřiv
Pro přípravu čaje stačí nasekat čerstvé lístky a zalít je vroucí vodou. Nechte 5-10 minut louhovat a poté sceďte. Čaj z kopřiv podporuje trávení, detoxikaci těla a pomáhá při onemocněních močových cestSalát s kopřivou
Kopřivu můžeme přidat do salátu. Čerstvé lístky omyjte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte s ostatními ingrediencemi, jako jsou rajčata, okurky nebo avokádo. Kopřiva dodá salátu chuť a výživovou hodnotu.
Pesto z kopřiv
Můžeme připravit i pesto z kopřiv. Kromě lístků kopřivy potřebujeme olivový olej, piniové oříšky, česnek a sůl. Všechny suroviny rozmixujeme do hladka a máme hotovo. Pestu lze použít jako dip nebo jako přísadu do těstovin.
Kopřivový odvar
Kopřivový odvar je ideální pro očistu těla. Na přípravu potřebujeme hrst čerstvých lístků kopřivy a litr vody. Lístky zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 10 minut. Poté sceďte a napijte se.
Kopřivová tinktura
Kopřivovou tinkturu připravíme z kořene kopřivy. Kořeny nakrájíme na menší kousky a zalijeme lihem. Necháme louhovat 2-3 týdny a poté sceďte. Tinkturu lze použít při problémech s prostatou nebo jako tonikum pro celkové posílení organismu.
Kopřiva je tedy výjimečnou rostlinou, kterou lze využít jak pro zdravotní účely, tak i pro chuťové zážitky v kuchyni. Je důležité respektovat doporučenou dávku a sbírat ji pouze v určitých měsících.