Ingredience
200 g nesoleného másla, změklého
75 g moučkového cukru
75 g světle hnědého měkkého cukru
1 lžička vanilkové pasty
1 velké vejce
275 g hladké mouky
125 g sušeného kokosu, opečený a vychladlý
100 g hořké čokolády
Jak na to?
KROK 1
Troubu rozehřejte na 190C/170C horkovzdušný/plyn 5. Máslo ušlehejte ve velké míse elektrickým šlehačem nebo ve stojanovém mixéru, dokud nebude velmi měkké. Všlehejte oba cukry a vanilku, dokud nebudou světlé a nadýchané, poté zašlehejte vejce, dokud se nespojí. Prosejte mouku a špetku soli a promíchejte, aby se spojily. Vmícháme 100 g praženého kokosu.
KROK 2
Z těsta udělejte 14–16 kuliček (každá asi 45 g) a ukládejte na plech vyložený pečicím papírem, dobře od sebe. Každý z nich dlaní mírně zploštěte a pečte 12–15 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé a na dotek mírně pevné. Nechte na plechu krátce vychladnout a poté přendejte na mřížku, aby úplně vychladla.
KROK 3
Čokoládu nalámejte na kousky a přendejte do žáruvzdorné mísy, poté ji po 20 sekundách rozpusťte v mikrovlnné troubě. Nebo umístěte misku nad pánev s vroucí vodou, ujistěte se, že se miska nedotýká vody, a míchejte, dokud nebude hladká. Polovinu každé sušenky namočte do rozpuštěné čokolády, položte na plech a posypte zbylým opečeným kokosem. Nechte ztuhnout asi 30 minut.