Letní bramborový salát.
Zkuste v horkých dnech odlehčit jídelníček a připravte na nedělní oběd letní bramborový salát. Vyzkoušet můžete také recepty světových šéfkuchařů, které nejen nezatíží vaše zažívání, ale jsou zdravé a chuťově zajímavé.
Pokud chcete podávat bramborový salát, ale rádi byste nabídli nějakou nápaditější letní verzi, která je svěží a lehká, máme pro vás hned několik tipů. Hodí se nejen ke klasickému řízku, ale také ke grilovanému či pečenému masu a mnohdy i jako samostatný pokrm. Pojďte to tedy zkusit jinak!
Využijte nové brambory
Nové brambory jsou oblíbenou pochoutkou, a to pro svoji jedinečnou chuť. Proto jsou skvělou volbou k letním jídlům a mnohdy chutnají nejlépe jen tak s tvarohem a špetkou soli. Perfektně však lze využít právě i do lehkého bramborového salátu.
Bonusem k tomu je to, že je při přípravě na mnohá jídla nemusíte ani loupat. Mají velmi jemnou slupku, která je poměrně významná pro naše zdraví. Snižuje totiž glykemický index pokrmu, a navíc tělu dodá tolik ceněné vitamíny skupiny C a B.
Jak nové brambory nepřevařit
Nezapomeňte, že nové brambory se nevaří tak dlouho jako ty skladované, proto je tak po 10 minutách vaření zkontrolujte propíchnutím špičkou nože a podle momentální konzistence je ještě dovařte do měkka. Vodu, ve které brambory vaříte, lehce osolte. Jakmile jsou brambory uvařené, okamžitě je sceďte a nechte je vychladnout.
Příprava zálivky
Základem každého bramborového salátu je jeho dochucení. Protože bramborám po uvaření klesne kyselá složka, skvěle zafunguje zálivka vyrobená z kvalitního panenského olivového oleje, jablečného octa nebo citrónové šťávy, pepře a soli. Kdo chce, může přidat také čerstvé nasekané či sušené bylinky. A to je teprve začátek improvizace. Zkuste to tentokrát jako světoví kuchaři.
Letní bramborový salát po středomořské
K bramborám se zálivkou můžete přidat špenátové listy či listy mangoldu, stejně jako sušená rajčata či různé druhy oliv. Bramborový salát tak získá nádech středomoří. Podtrhnete ho, když ještě povrch salátu posypete slaným feta sýrem. Tento druh bramborového salátu je chutnou přílohou nejen k masu, ale také k rybám či mořským plodům. Ovšem jistě bude osvěžujícím doplňkem i kuřecích stehýnek či křidélek.
Americký bramborový salát po zemědělsky
Tato verze je o něco sytější než předchozí recept, ale určitě vás nadbytečně nezasytí. Brambory smíchejte s osmaženou anglickou slaninou a natvrdo vařenými vejci. Velmi dobře můžete v tomto případě i zelený chřest, který dodá salátu velmi zajímavé dochucení. Využít však můžete také zelený hrášek. V tomto případě se hodí do základní zálivky dodat ještě dijonskou hořčici.
Bramborový salát á la Indie
Nové brambory lze velmi dobře kombinovat s vařenou cizrnou. Klidně je smíchejte v poměru 1:1 a dochuťte směs lehce osmaženým římským kmínem, špetkou kurkumy a čerstvého koriandru. Do zálivky přidejte pár lžic jogurtu, který propojí všechna koření a salát celkově zjemní. Tento salát servírujte s mletým masem, ale je úžasným doplňkem také ke grilované nebo pečené zelenině.