Ingredience
170 g moučkového cukru
160 g mletých mandlí
120 ml vaječných bílků z asi 4 středních vajec, rozdělených do 2 stejných dávek
160 g krupicového cukru
½ lžičky červeného potravinářského barviva (viz tip)
Na náplň
120 g dvojité smetany
110 g hořké čokolády, nasekané nadrobno
25 g nesoleného másla, pokojové teploty
75 g malinového džemu
Jak na to?
KROK 1
Do mísy kuchyňského robota dejte moučkový cukr a mleté mandle a asi 15krát promíchejte, dokud se úplně nespojí. Tuto směs prosejte do velké mísy a odstraňte všechny částice, které zůstanou v sítu. Do mandlové směsi přidejte první várku bílků, promíchejte, aby vznikla hustá pasta a dejte stranou.
KROK 2
Druhou várku bílků vyklopte do dokonale čisté, žáruvzdorné mísy a mějte připravenou elektrickou metlu. Do malého hrnce na střední teplotu dejte 50 ml vody a krystalový cukr. Přiveďte k varu a vařte, dokud sirup nezaregistruje 110 °C, pomocí teploměru na cukr, poté začněte šlehat bílky na vysoké otáčky. Jakmile má sirup teplotu 118 °C, nalijte jej pomalu po straně mísy mixéru, vyhněte se pohybující se metličce. Pokračujte ve šlehání na nejvyšší stupeň, dokud směs mírně nevychladne a nezískáte lesklou směs na pusinky – mísa by již neměla být na dotek horká, ale stále teplá. Přidejte barvivo a šlehejte, aby se spojilo.
KROK 3
Pusinky vyklopte na mandlovou směs a jemně promíchejte. Důležité je těsto nepřemíchat – mělo by ze stěrky padat jako silná stuha. Stuha by také měla během asi 30 sekund vyblednout zpět do těsta – pokud ne, přeložte ještě několikrát.
KROK 4
Troubu rozehřejte na 170C/150C horkovzdušná/plynová 3-4. Vyložte tři plechy pečicím papírem. Těsto přeneste do vytlačovacího sáčku vybaveného velkou kulatou tryskou. Držte sáček svisle k tácu, s tryskou asi 1 cm od něj. Na připravené plechy nandejte kolečka o průměru asi 2,5 cm. Nechte odpočinout 30 minut, nebo dokud makronky nevytvoří slupka.
KROK 5
Makronky pečte 14 minut (toto musí být přesné, takže můžete makronky nejprve otestovat). Okamžitě posuňte pergamen na pracovní plochu a několik minut ochlaďte, než makronky jemně sloupnete z papíru.
KROK 6
K přípravě náplně dejte smetanu do malého hrnce a čokoládu do střední misky. Smetanu přivedeme k varu a zalijeme čokoládou. Nechte pár minut odstát a poté promíchejte, aby se spojily. Přidejte máslo a míchejte do hladka, poté nechte ztuhnout, dokud nezhoustne. Čokoládovou směs vložte do čistého sáčku s menší tryskou a trubičkou kolem okraje poloviny makronek. Střed naplňte marmeládou a obložte další skořápkou z makronkú.
KROK 7
Po dokončení se makronky vylepší nočním odpočinkem v lednici.