Přehled bylinek a koření užitečných v kuchyni
Pepř
Pepř patří mezi nejoblíbenější koření. Jeho pálivá chuť a silná aroma se hodí k mnoha jídlům – od masa a ryb přes omáčky a polévky až po saláty a sýry. Černý pepř se používá častěji než bílý, který má jemnější chuť. Zelený pepř se hodí především k masu a rybám, a to čerstvý nebo nakládaný v nálevu. Růžový pepř má sladší chuť a hodí se do salátů, omáček a dezertů.
Oregano
Oregano patří mezi nejdůležitější bylinky ve středomořské kuchyni. Jeho aromatická chuť a vůně jsou ideální pro dochucení těstovinových jídel, pizza, pečeného masa, ryb a zeleniny. Kromě toho se používá i do salátů, omáček, marinád a polévek.
Rozmarýn
Rozmarýn má silnou vůni a chuť a hodí se zejména k pečenému a grilovanému masu, rybám a zelenině. Lze ho použít i do polévek, omáček a marinád. Rozmarýn se hodí i k přípravě pečiva a bramborových jídel.
Šalvěj
Šalvěj má silnou aromatickou chuť a vůni. Používá se zejména k pečenému a grilovanému masu, ale také k drůbeži, rybám a sýrům. Lze ji použít i do polévek, omáček a marinád. Šalvěj se také používá jako bylinka s léčivými účinky, například proti bolestem v krku nebo při problémech s trávením.
Tymián
Tymián má silnou vůni a chuť a hodí se k masu, rybám, zelenině a sýrům. Lze ho použít i do polévek, omáček a marinád. Tymián se také používá jako bylinka s léčivými účinky, například při problémech s dýchacími cestami.