Ingredience
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
2 lžičky uzené papriky
2 limetky
500 g filetů z bílé ryby, jako je treska, treska jednoskvrnná, treska nebo tilapie, odstraněná kůže a kosti
¼ červeného zelí
2 velká rajčata
2 velká avokáda
2 lžíce rostlinného oleje
8 malých kukuřičných nebo pšeničných tortillových zábalů
malý svazek koriandru, nasekaný
1 zelená chilli paprička, jemně nakrájená, volitelné
100 g zakysané smetany
chilli omáčka, k podávání
Jak na to?
KROK 1
Smíchejte kmín, koriandr, papriku a štědrou špetku soli ve velké míse, přidejte šťávu z 1 limetky a dobře promíchejte. Rybí filety vhoďte do kořeněné limetkové pasty a dejte stranou, zatímco budete připravovat salát.
KROK 2
Zelí nakrájejte nadrobno – můžete to udělat ručně nebo v kuchyňském robotu, pokud chcete opravdu jemné – vymačkejte šťávu z půlky limetky a dochuťte trochou soli, sůl a limetku nastrouhejte do zelí a dejte stranou. Rajčata nakrájíme na malé kousky. Avokádo vypeckujte, vydlabejte měkký vnitřek a nakrájejte, nebo pokud je to velmi zralé avokádo, můžete ho rozmačkat v misce s trochou limetky a soli. Všechny ingredience salátu uchovávejte odděleně na desce.
KROK 3
Rozpalte gril na vysokou teplotu. Plech vyložte alobalem a potřete trochou oleje, na plech položte rybí filety, přelijte libovolnou pastou z mísy a potřete trochou oleje. Rybu vařte v blízkosti grilu po dobu 8-10 minut, dokud se ryba nepropeče a nezačne se místy připalovat, pro kontrolu propečenosti jemně zatlačte na jeden z filetů, při vaření by se měl snadno odlupovat.
KROK 4
Pokud máte plynovou varnou desku, zahřejte tortilly přímo nad plameny pomocí kleští, aby byly ohořelé. Případně zabalte do fólie a zahřejte v troubě na polici pod rybou.
KROK 5
Při podávání potřete každou teplou tortillu trochou zakysané smetany, navrch dejte hrst zelí, pár rajčat a pár plátků avokáda. Rybu nakrájejte na vločky a do každé tortilly přidejte několik velkých kousků, poté přidejte koriandr, chilli a chilli omáčkou.