Ingredience
4 středně velké brambory na pečení
2 lžíce olivového oleje
25 g másla
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
6 plátků uzené slaniny, nakrájené
2 lžíce dvojité smetany
200 g míchaného dobrého tavícího sýra,
nasekanou petrželkou, podávat
Jak na to?
KROK 1
Troubu rozehřejte na 200C/180C horkovzdušný/plyn 6. Brambory celé propíchejte vidličkou, potřete je polovinou oleje, trochou mořské soli a černého pepře. Rozložte na plech a pečte v troubě asi 1 hodinu 15 minut, dokud nebudou slupky křupavé a po popichování zcela měkké.
KROK 2
Mezitím na pánvi rozehřejte zbývající olej a polovinu másla. Přidejte cibuli a zvolna vařte 15-20 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Vyjměte z pánve a dejte stranou, přidejte nakrájenou slaninu a opékejte dokřupava. Odstraňte pomocí děrované lžíce a položte na kuchyňský papír.
KROK 3
Každou bramboru podélně rozpůlte (pozor, budou horké), pak většinu brambor vydlabejte do mísy a nechte bramborovou skořápku s tenkou vrstvou brambor. V misce rozdrťte brambory se zbylým máslem a dvojitou smetanou. Dochuťte solí a pepřem. Přiklopte cibulí, slaninou, třemi čtvrtinami sýrů a polovinou petrželky. Lžící vložíme zpět do skořápek brambor a poklademe zbylým sýrem. Přendejte na plech a vraťte do trouby na 10-15 minut, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Posypte zbylou petrželkou a podávejte s ostře upraveným křupavým salátem, chcete-li.