Při přechodu ročních období, v době, kdy tělo potřebuje zásoby vitamínů a energie, se doporučuje jíst špalda. Tato obilovina je na konci dlouhé zimy důležitá také jako bojovník proti jarní únavě.
Ze všech druhů obilí je právě špalda nejkvalitnější. Vzhledem připomíná pšenici a konzumenti nejvíce oceňují, že je teplá, mastná, dodává sílu a příjemně chutná po ořeších. Teplá znamená, že po její konzumaci v zahřátém stavu tělem začne proudit příjemné teplo, pocitově to lze přirovnat k mírnější reakci po kalciové injekci. Mastná proto, že dodává tělu správný zdravý tuk, aniž bychom z něj přibírali.
V případě, že jste se rozhodli změnit svůj jídelníček a stravovat se zdravě, můžete začít právě špaldou. Nepatří sice mezi nejlevnější suroviny, ale chutí a významem stojí za to.
A díky výživnosti vás dokonce zasytí spíše než běžná pšenice.
Co je špalda?
Špalda (Triticum spelta) je vlastně druh pšenice, která se zpracovává vyloupáním zrna z klasu. Prvotní zmínky o tomto obilí jsou staré 8000 let a pocházejí z Blízkého Východu, po dlouhá staletí byla špalda oblíbená iv Evropě, zejména v Německu a v Itálii. Dnes už můžeme osevní plochy se špaldou nalézt i u nás, i když jen v malých množstvích a zejména v ekologickém zemědělství. V Čechách z ní v 18. století pražily kávovinové směsi, na další dvě století se však vytratila i od našich sousedů. Bylo to zejména pro její nerentabilitu, z trhu ji totiž vytlačily jiné obiloviny. Nutno podotknout, že špalda je odolná vůči nepříznivým vlivům i škůdcům, její zrna mají totiž dvojitý obal, který ji chrání před kontaminací.
Špalda a zdraví
Špalda zajišťuje tělu přísun vitamínu B1 thiaminu, B2 riboflavinu, a betakarotenu, thiokyanát v ní obsažený zase regeneruje tělové buňky a chrání proti infekcím. Špalda má pozitivní účinky na zlepšení imunitního systému a obrovskou výhodou je její lehká stravitelnost, kterou zajišťuje vysoký obsah vlákniny. Rovněž obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin a tuky s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, sacharidy a minerální látky. Je také bohatá na draslík, hořčík, fosfor a železo.
Vynikající je i při dietě. Základem stravy je v tomto případě jakékoli jídlo z této obiloviny. Je celkem jedno, jestli budete jíst špaldové kernoto, těstoviny, nebo různá pečiva. Napomáhá také léčbě žaludečních a střevních onemocnění, ale také při celkové slabosti. Nemocným, kteří obtížně přijímají stravu, se doporučuje uvařit špaldu do měkka a přidat kousek másla nebo vaječného žloutku pro lepší chuť.
U některých jedinců alergických na lepek požívání špaldy nevyvolává alergickou reakci. I proto může být vhodnější použití špaldové mouky při zavádění moučných jídel u malých dětí. Konzumace pšeničných výrobků může totiž u nich vyústit v alergii na lepek, u špaldy je však mnohem menší pravděpodobnost, že k alergii vůbec přijde. Mouky ze špaldy jsou vhodné jakékoli, nejlepší je však celozrnná – při mletí je využito celé čisté zrno is klíčkem, který obsahuje nejvíce cenných látek.
Použití v kuchyni
Velkým pozitivem této mimořádně zdraví prospěšné obiloviny je zejména její širokospektré využití v kuchyni. Bílou mouku nahradí špaldová plnohodnotně úplně všude – lze z ní dělat jíšky, přívarky, omáčky, péct chléb, buchty a různé koláče, připravovat knedlíky, či těstoviny. Díky výživnosti této obiloviny však sníte koláčů i jídla méně než z obyčejné mouky, protože vás spíše zasytí.
Samotná špalda se přitom připravuje velmi jednoduše. Navzdory její tvrdosti vařením velmi rychle změkne. Dokonce se vařit ani nemusí, máte-li čas, stačí špaldu zalít horkou vodou, utěsnit nádobu a nechat ji půl hodiny nabobtnat.
V obchodě také naleznete velkou škálu špaldových polotovarů a hotových výrobků. Oblíbené jsou zejména špaldové chlebíčky, kaše či těstoviny. Špaldové pukance se mohou podávat zalité jogurtem s nakrájeným čerstvým ovocem. Pokud vám škodí kofein, můžete vyzkoušet kávu ze špaldy, a ze zelených zrn se zase vyrábí tzv. kávy. zelený kaviár. Jako příloha je velmi oblíbený špaldový bulgur ai když je to téměř neuvěřitelné, už se dá koupit i špaldové pivo.
Zdroj: http://www.biobio.sk, wikipedia