Toto by si ženy nad 50 měly denně sypat do kávy
Zatímco ještě před několika desítkami let jsme se dívali na kávu jako skrytého ďábla, který rozpumpuje srdce a je dokonce návykový, dnes na kávu díváme zcela jinak. Káva je zdravá, ale může být dokonce i zdravější. Co do ní přidat?
Hrozí vám infarkt nebo tělu káva spíše prospívá?
Ano, zrychlí tep a špatně se po ní usíná, ale zdravotní riziko představuje jen pro některé nemocné a při nadužívání. Platí, že pokud je vaše srdce v pořádku a nepřekročíte tři až čtyři šálky denně, pak je káva opravdu velkým přínosem pro vaše zdraví. Nutno je ale nebláznit a sledovat, co se s vaším tělem děje. Pokud máte potíže s usínáním, pak se rozhodně doporučuje vynechat kávu v pozdě odpoledních a večerních hodinách. U někoho způsobuje nervozitu a roztržitost již dva šálky silné kávy, proto je třeba brát ohled na individuální vnímání konzumace nejen kávy, ale i jiných nápojů a potravin.
Eat Sleep Burn vám představuje kávu na marocký způsob. Autorka příspěvku má nejen marocké ale i perské kořeny a ukáže vám, jak kávu pepřem ochutit. Podívejte se a přečtěte si dále, jak jinak můžete kávu vylepšit a nač si dát pozor po padesátce.
Káva a zdraví po padesátce
O tom, že je káva v mnohém zajímavá a docela zdravá se mluví léta. Možná se ale ptáte, v čem spočívají konkrétní přínosy kávy? Především je velmi bohatá na antioxidanty a kombinace látek v kávě svědčí v podstatě celému organizmu. Považte sami.
Káva napomáhá koncentraci a bdělosti, ale také podporuje kognitivní funkce díky obsahu kofeinu.
Kofein stojí také za dočasným zvýšením adrenalinu, což může pomoci při fyzickém a sportovním výkonu.
Antioxidanty hrají významnou roli v ochraně buněk celého organismu.
Káva také snižuje riziko propuknutí diabetu 2. typu, Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby, onemocnění srdce či jater.
Káva zlepšuje náladu a má až antidepresivní účinky. Pocit relaxace ještě umocňuje to, že nápoj je navíc součástí setkávání s přáteli nebo podobných příležitostí. I sociální aspekt je pro člověka velmi důležitý.
Pamatujte ale, že po 50 je vhodné vnímat tělo a jeho potřeby o něco intenzivněji. V tomto věku už mohou být problémy s usínáním, vyšším tlakem, zdravím kostí či kontraindikací s léky běžnější a intenzivnější. Obvykle není nutné kávu zcela vyloučit, ale redukovat její konzumaci natolik, abyste mohli využít jejích přínosů, ale nekomplikovali si situaci jinak. Je možné kávu udělat ještě zdravější?
Skořice na hubnutí
Určitě! A to přidáním dalších ingrediencí a nejčastěji kořením, které už máte nejspíš doma. Například skořice je výborným doplňkem kávy, a to nejen ze zdravotních důvodů. Skořice jednoduše v kávě nepřekáží. Šálek horkého nápoje příjemně voní, nepůsobí nepřirozeně a špetku můžete přidat jednoduše do jakékoli připravované kávy.
Skořice ale také napomáhá regulovat krevní cukry, což může napomoci hubnutí či udržení váhy. I skořice obsahuje velké množství antioxidantů a vyloženě se doporučuje především ženám po 50, které mívají problém s výkyvy hladiny hormonů.
Kořeněná polévka z černých fazolí a kuřecího masa s kapustou
Kakao reguluje chutě na sladké
Do kávy lze přidat i kvalitní kakaový prášek. Přírodní kakao patří mezi zdroje antioxidantů, reguluje pocity chutí na sladké a díky porovnání hladiny cukrů v krvi a v mnoha ohledech se jedná o stejně významnou surovinu jako je káva samotná. Dejte si však pozor při nákupu kakaového prášku.
Kajenský pepř a kurkuma na podporu metabolismu
Do kávy se také někdy přidává špetka kajenského pepře a kurkumy. Kurkuma je známá především protizánětlivými účinky a látkami, které mají protirakovinný potenciál, zatímco kajenský pepř podporuje metabolismus. Obě lze přidat společně i zvlášť. Najděte si kombinaci, která vyhovuje vám!