INGREDIENCE
PLNKA:
1 PL máslo
2 ks hruška
1 balíček vanilkový cukr
80 g vlašské ořechy nebo mandle
TĚSTO:
200 g máslo
200 g krystalový cukr
4 ks vejce
250 g jemný tvaroh
320 g hladká mouka
1 PL kypřicí prášek
1 PL jedlá soda
1 špetka sůl
JEŠTĚ POTŘEBUJEME:
trochu máslo na vymazání formy
trochu mouka na vysypání formy
trochu moučkový cukr na posypání
Jak na to?
1 Nádivka: na suché pánvi osmahneme nasekané ořechy do zlato-hněda a přemístíme je do misky.
2 Na pánev přidáme máslo, na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné hrušky a vanilkový cukr. Hrušky vaříme na mírném ohni doměkka, odstavíme a promícháme s ořechy.
3 Těsto: změklé máslo vyšleháme spolu s cukrem do pěny. Potom po jednom zašleháme vejce a misku tvarohu.
4 Ke směsi pak prosejeme mouku, kypřicí prášek, sodu, sůl a vypracujeme hustší těsto.
5 Do bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou, navrstvíme polovinu těsta, na těsto naneseme hruškovo-ořechovou nádivku, kterou zakryjeme zbytkem těsta.
6 Hruškovo-ořechovou bábovku pečeme v troubě vyhřáté na 180 ° C zhruba 50 až 60 minut, a když trochu vychladne opatrně ji vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.