Ingredience
3 velké lilky, oříznuté a podélně nakrájené na tenké plátky
4 lžíce olivového oleje
250 g vegetariánské mozzarelly, okapané a nahrubo nastrouhané
50 g vegetariánského tvrdého sýra italského typu, strouhaného
1 svazek bazalky, listy sebrané a nahrubo nasekané, plus navíc k podávání
8 plátků sušených lasagní (nejlépe se k tomu hodí pláty vaječné lasagne)
Na rajčatovou omáčku
2 lžíce olivového oleje
6 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
¼ lžičky zlatého moučkového cukru
1 lžíce červeného vinného octa
3 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
Jak na to?
KROK 1
Na omáčku rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni a smažte česnek 1 minutu dozlatova. Přidejte cukr a ocet, vařte 30 sekund a poté přidejte rajčata. Dochuťte solí a vraťte do varu. Probublávejte 10 minut, poté stáhněte z plotny a odstavte. Lze připravit až dva dny předem a vychladit.
KROK 2
Rozehřejte grilovací rošt nebo velkou pánev na středně vysokou teplotu. Plátky lilku potřete z obou stran olivovým olejem a ochuťte trochou soli, poté grilujte po dávkách, dokud plátky nezměknou a lehce zuhelnatí (ujistěte se, že není příliš vysoká teplota, jinak se lilek připálí, než změkne). Uvařené plátky přendejte na talíř za pochodu.
KROK 3
Pro sestavení položte třetinu plátků lilku na dno obdélníkové nebo čtvercové zapékací mísy a přelijte třetinou omáčky. Posypte malou hrstkou obou sýrů (většinu sýra si budete chtít nechat navrch) a polovinou bazalky a pak nasypte polovinu plátků lasagní. Opakujte ještě jednou a zakončete poslední vrstvou lilku přelitou zbytkem omáčky. Rozetřeme na zbývající sýr. Po úplném vychladnutí může být miska přikryta a chlazena po dobu dvou dnů nebo zmrazena po dobu až tří měsíců. Před vařením zcela rozmrazte.
KROK 4
Troubu rozehřejte na 200C/180C horkovzdušný/plyn 6. Položte misku na pekáč a pečte 30 minut, dokud sýr nezezlátne a omáčka na okrajích nebublá. Nechte vychladnout alespoň 10 minut, poté posypte odloženou bazalkou a podávejte. Uvařené lasagne vydrží zmrazené až tři měsíce přikryté fólií. Důkladně rozmrazte, odkryjte a pečte, jak je uvedeno výše. Nebo chcete-li vařit ze zmrazeného stavu, pečte při 180C/160C ventilátor/plyn 4 po dobu 40 minut. Odstraňte alobal, zapněte troubu na 200C/180C ventilátor/plyn 6 a pečte dalších 30 minut.