Ingredience
1 lžíce másla nebo olivového oleje
2 stroužky česneku, rozdrcené
5 měkkých sušených rajčat nebo rajčat v oleji, nakrájených nahrubo
3 x 400 g plechovky švestkových rajčat
500 ml krůtího nebo zeleninového vývaru
1 lžička cukru, jakéhokoli druhu nebo více podle chuti
142 ml hrnce zakysané smetany
125 g hrnkového pesta z čerstvé bazalky
listy bazalky, podávat
https://obedvat.cz/2022/09/06/letni-syta-polevka/
Jak na to?
KROK 1
Ve velké pánvi rozehřejte máslo nebo olej, poté přidejte česnek a na mírném ohni několik minut změkněte. Přidejte sušená rajčata nebo rajčata SunBlush, rajčata z konzervy, vývar, cukr a koření a poté přiveďte k varu. Polévku necháme 10 minut probublávat, dokud se rajčata trochu nerozpadnou.
KROK 2
Vyšlehejte tyčovým mixérem a postupně přidávejte polovinu hrnce zakysané smetany. Ochutnejte a upravte koření – v případě potřeby přidejte více cukru. Podávejte v miskách s asi 1 polévkovou lžící pesta rozmíchanou navrchu, trochou zakysané smetany a posypte lístky bazalky.