Ingredience
1 lžíce olivového oleje plus 1 lžička
2 cibule, nakrájené
2 stroužky česneku, nakrájené
cca 800 g nakrájené dýňové dužiny plus semínka
100 g dělené červené čočky
½ malého balení tymiánu, natrhané listy a navíc k podávání
1l horkého zeleninového vývaru
špetka soli a cukru
Jak na to?
KROK 1
Ve velké pánvi rozehřejte olej. Smažte cibuli, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Vmíchejte česnek, dužinu dýně, čočku a tymián a zalijte horkým vývarem. Okořeníme, přikryjeme a dusíme 20-25 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.
KROK 2
Mezitím omyjeme dýňová semínka. Odstraňte veškerou dužinu, která na nich ještě ulpí, a poté je osušte kuchyňským papírem. Zahřejte 1 lžičku oleje na nepřilnavé pánvi a smažte semínka, dokud nezačnou skákat a praskat. Často míchejte, ale mezitím zakryjte pánev, aby v ní zůstaly. Když semena vypadají ořechově a opečená, přidejte špetku soli a špetku cukru a dobře promíchejte.
KROK 3
Uvařenou dýňovou směs vyšlehejte tyčovým mixérem nebo v kuchyňském robotu do hladka, poté přidejte crème fraîche a znovu prošlehejte. Chuť na dochucení.
KROK 4
Podávejte se lžící , několika lístky tymiánu a opečenými semínky rozsypanými navrchu.