Ingredience
225 g nesoleného másla, změklého, plus navíc na plech
225 g zlatého moučkového cukru
4 velká vejce
½ citronu, nastrouhaný
1 lžička vanilkového extraktu
225 g samokypřicí mouky
šplouchnutí mléka
Na máslový krém
125 g nesoleného másla, změklého
300 g moučkového cukru, prosátého
½ lžičky vanilkového extraktu
1 lžíce mléka
Ozdobit
moučkový cukr, na posypání
500g balení bílé fondánové polevy
polevu připravenou k rolování (použili jsme míchané balení zelené, modré, oranžové a černé, nebo můžete použít bílou fondánovou polevu smíchanou s potravinářským barvivem)
Jak na to?
KROK 1
Troubu rozehřejte na 180C/160C horkovzdušnou/plynovou 4. Vymažte máslem a vyložte dno dvou dortových forem o průměru 18–19 cm pečicím papírem.
KROK 2
Máslo a cukr vyšlehejte elektrickým šlehačem do bledé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce, jedno po druhém, a dobře prošlehejte, po každém přidání seškrábejte stěny mísy. Přidejte citronovou kůru, vanilku, mouku, mléko a špetku soli a míchejte, dokud se nespojí, a poté směs rovnoměrně rozdělte do formiček.
KROK 3
Pečte ve středu trouby 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu každého koláče nevyjde čistá. Koláče 10 minut ochlazujte ve formách, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
KROK 4
K výrobě máslového krému dejte máslo do velké mísy a elektrickým šlehačem ušlehejte do nadýchané hmoty. Přidejte moučkový cukr po 2-3 polévkových lžících najednou, dokud se vše nespojí, v polovině přidejte vanilku a mléko. Koláčky obložíme s trochou máslového krému a dáme na prkýnko. Zbylým máslovým krémem potřete boky a vršek dortu. Chlaďte 30 minut.
KROK 5
Na ozdobu rozválejte bílou fondánovou polevu na povrchu lehce posypaném moučkovým cukrem, dokud nebude dostatečně velký, aby pokryl vrch a boky dortu. Potřete dort fondánovou polevou a pečlivě vytvarujte, aby pasovala. Odstraňte přebytek, zabalte a dejte stranou.
KROK 6
Vyválejte zelenou polevu a vykrojte půlkruh, přičemž jako vodítko použijte dno dortové formy; to bude klobouk sněhuláka. Jednu stranu potřeme trochou vody a nalepíme na dort. Ustřihněte proužek zelené polevy a udělejte nějaké značky, aby to vypadalo jako pásek klobouku, pak zastřihněte na správnou délku a nalepte.
KROK 7
Pro výrobu nosu vytvarujte z pomerančové polevy kulatou plochou hrudku. Označte úsměv jemným zatlačením okraje sklenice na vodu do fondánu. Z černé polevy vystřihněte dva kruhy na oči a poté přidejte malý kruh bílé polevy (z odřezků), aby oči vypadaly, jako by jiskřily. Chcete-li vytvořit šátek, obtočte pruh modré polevy kolem základny dortu a poté pomocí nože přidejte řezy na třásně. Ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě vydrží až týden.