Ingredience
2 kusy batat
1 kus mrkev
1 kus cibule
4 stroužky česnek
2 polévkové lžíce olej olivový
trochu sůl
trochu kurkuma
trochu zázvor mletý
trochu mletý pepř
1000 mililitrů voda
1 polévková lžíce citrónová šťáva
100 gramů strouhaný sýr
petrželka
chilli omáčka
Jak na to?
Bataty omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky (mají-li slupku zdravou a hezkou, tak ji necháme), mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno a česnek na malé proužky.
V kastrolu zahřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Potom přidáme česnek, zázvor a kurkumu a spolu krátce orestujeme. Nakonec dáme mrkev a bataty a vše ještě restujeme asi 3 minuty.
Dolijeme vodu, osolíme, opepříme a uvaříme doměkka. Kdo má rád pikantní, může si před dovařením přidat trochu chilli omáčky.
Když je zelenina uvařená, ochutíme ji trochou citrónové šťávy a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
Polévku ozdobíme petrželkou a posypeme strouhaným sýrem. Kdo chce jemnější krém, může si navrch přidat trochu zakysané smetany.
Podáváme s opékanými chlebovými krutony.
Dobrou chuť!