Ingredience
500 g mletého hovězího masa 15-20% tuku
rostlinný olej, na kartáčování
4 plátky vašeho oblíbeného sýra
4 housky s párkem v rohlíku
1 okurka, nakrájená na plátky (volitelně)
Na cibuli
2 lžíce slunečnicového oleje
4 cibule, nakrájené nadrobno
1 lžička zlatého moučkového cukru
1 polévková lžíce jablečného vína, sladu, červeného nebo bílého octa
Na burgerovou omáčku (volitelné)
4 lžíce majonézy
2 lžičky hořčice (americká nebo anglická, podle vašich preferencí)
1 lžička kečupu
Jak na to?
KROK 1
Pokud si připravujete vlastní burgerovou omáčku, smíchejte všechny ingredience dohromady v malé misce, přikryjte a ochlaďte, dokud nebude potřeba. Lze provést až dva dny předem. Mleté maso přendejte do mísy a dobře dochuťte solí a pepřem. Rukama vše smačkejte a mleté maso rozdělte na čtyři porce. Z každé porce vytvarujte párek o něco delší než housky s párkem v rohlíku. Jemně vyválíme na tácu, aby se umazalo, pak přikryjeme a necháme alespoň 1 hodinu chladit. Vydrží v chladu až 24 hodin.
KROK 2
Zapalte gril a počkejte, až uhlíky budou popelavé, nebo nastavte plynový gril na vysokou úroveň. Na cibuli rozehřejte olej v litinové pánvi nastavené nad grilem (nebo to udělejte na pánvi na plotně). Vsypte cibuli spolu se štědrou špetkou soli a cukrem a vařte 20–25 minut, občas zamíchejte, dokud cibule nezezlátne a místy lehce připálí. Opatrně zalijte octem a vařte ještě pár minut, dokud cibule nezměkne. Sundejte z plotny a dejte stranou.
KROK 3
Párky v rohlíku potřete trochou oleje a grilujte po dobu 10 minut, dokud nebudou propečené, se značkami připálení na všech stranách. Sýr překryjte přes párky v rohlíku a pokračujte v vaření několik minut, dokud se sýr nerozpustí – pokud má váš gril víko, zavřete ho, aby se sýr rychle rozpustil. Mezitím si opečte řezané strany housky, pokud chcete. Naplňte housky párky v rohlíku a pak je naplňte lepkavou cibulí, okurkami a burgerovou omáčkou nebo jakýmkoliv oblíbeným kořením.