INGREDIENCE
5 ks
citron (ideální v bio kvalitě)
150 g
krystalový cukr
1 litr
voda
podle chuti
citrónová šťáva
Jak na to?
1 Citrony dobře omyjeme houbou pod tekoucí teplou vodou.
2 Umyté ovoce osušíme a pomocí škrabky na zeleninu ořízneme větší a tenké plátky citrónové kůry.
3 Kůru vložíme do misky, přisypeme cukr, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a při pokojové teplotě necháme odpočívat 2 až 12 hodin. Již po dvou hodinách by se měly do cukru uvolnit esenciální oleje z kůry, avšak čím déle necháme kůru marinovat, tím intenzivnější bude aroma výsledné limonády.
4 Litr vody přivedeme k varu a přidáme marinovanou citrónovou kůru spolu s cukrem. Společně vaříme, dokud se cukr úplně nerozpustí (asi 3 až 5 minut).
5 Limonádu scedíme do džbánu a necháme vychladnout při pokojové teplotě. V tomto stadiu do ní můžeme přimíchat šťávu z citrónů. Množství závisí na naší chuti a toleranci kyselosti.
6 Potom džbán vložíme do chladničky, aby se limonáda dobře vychladila a později ji podáváme s kostkami ledu a plátkem citronu.
7 Na zdraví!