Ingredience
Na pečivo
50 g půlek vlašských ořechů
150 g hladké mouky
80 g studeného nesoleného másla, nakrájeného
1 žloutek
Na náplň
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje, plus 1-2 lžičky navíc
4 šalotky, nakrájené na půlměsíce
malý svazek šalvěje, jemně nasekaný
200 g mangoldu, stonky nakrájené nadrobno a listy nahrubo nasekané
2 hrušky, rozpůlené, zbavené jádřinců a nakrájené na plátky
3 velká vejce
strouhání muškátového oříšku
150 g crème fraîche
150 g gorgonzoly dolce nebo vegetariánské alternativy, natrhané na kousky velikosti sousta
50 g půlek vlašských ořechů
Jak na to?
KROK 1
Chcete-li vyrobit pečivo, rozdrťte vlašské ořechy v kuchyňském robotu, dokud nebudou připomínat strouhanku. Přidejte mouku a velkou špetku soli. Krátce pulsujte, aby se spojilo, poté přidejte máslo a pulsujte, dokud nebude připomínat velké drobky. Přidejte žloutek a míchejte, dokud se těsto nespojí (pokud se zdá suché, přidejte 1 polévkovou lžíci studené vody). Těsto rozmačkáme na talíř, zabalíme do pečícího papíru a necháme alespoň 30 minut chladit.
KROK 2
Rozehřejte troubu na 180C/160C ventilátor/plyn 5. Na pánvi nebo pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 1 lžíci oleje a šalotku, šalvěj a mangold opékejte 5–8 minut, dokud nezměknou a nezměknou. začíná karamelizovat. Přidejte listy mangoldu a pokračujte ve vaření, dokud nezvadnou, poté stáhněte z ohně.
KROK 3
Vychlazené pečivo vložte mezi dva listy pečícího papíru a rozválejte na tloušťku 1 libry. Použijte ji k vyložení 20 cm dortové formy a poté nechte 30 minut chladit, dokud neztuhne. Plátky hrušek vhoďte na plech s 1-2 lžičkami oleje.
KROK 4
Udělejte list pečícího papíru a použijte jej k vyložení pečicí formy a poté naplňte fazolemi. Pečeme 15 minut vedle hrušek. Obojí vyjměte z trouby. Vyjměte pergamen a fazole z pečivu a pečte dalších 8–10 minut, dokud nebude spodek zlatavý a křupavý.
KROK 5
V míse zlehka rozklepněte vejce, dochuťte trochou muškátového oříšku a zašlehejte crème fraîche. Vmícháme sýr. Polovinu směsi nalijte do tortového obalu a poté navrstvěte dvě třetiny směsi mangoldu. Navrch položte opečené plátky hrušek a zbylý mangold a přelijte zbylým pudinkem. Tečkujte přes půlky vlašských ořechů a pečte 28–30 minut, nebo dokud nebudou zlatavé a propečené. Nechte 20 minut vychladnout, poté nakrájejte a podávejte.