Ingredience
2 lžičky řepkového oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
4 celerové tyčinky (asi 175 g), nakrájené nadrobno
4 mrkve (320 g), nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku, nakrájené
400 g libového (5 % tuku) mletého hovězího masa
400 g nakrájených rajčat v plechovce
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky zeleninového bujonu
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
6 plátků celozrnných lasagní (105 g)
Na omáčku
400 ml plnotučného mléka
50 g celozrnné mouky
1 bobkový list
velkorysé strouhání muškátového oříšku
15 g jemně nastrouhaného parmazánu
Jak na to?
KROK 1
V případě potřeby zahřejte pomalý hrnec. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte cibuli, celer, mrkev a česnek 5–10 minut za častého míchání, dokud nezměkne a nezačne se barvit. Vložíme maso a vařečkou ho rozdrobíme a mícháme, dokud nezhnědne. Rajčata zalijte čtvrt plechovky vody, rajčatovým protlakem, bujónem, balzamikovým octem, tymiánem a velkým množstvím černého pepře, vraťte k varu a vařte dalších 5 minut.
KROK 2
Do pomalého hrnce vložte polovinu mletého masa a navrch přidejte polovinu lasagní, v případě potřeby je nalámejte, aby pokryly co největší část masové vrstvy. Navrch dejte zbytek masa a pak další vrstvu lasagní. Přikryjte a vařte na nízké teplotě, zatímco připravujete omáčku.
KROK 3
Mléko a mouku dejte do pánve s bobkovým listem a muškátovým oříškem a vařte na plotně za stálého šlehání do zhoustnutí. Pokračujte ve vaření několik minut, aby se vařil mouka. Vyjmeme bobkový list a vmícháme sýr. Nalijte na těstoviny a stěrkou rozprostřete, poté přikryjte a vařte 3 hodiny, dokud není maso uvařené a těstoviny měkké. Před podáváním se salátem nechte 10 minut odležet.