Ingredience
90 g másla
2 střední cibule, nakrájené nahrubo
1 stroužek česneku, rozdrcený
500 g žampionů nakrájených nadrobno (dobře se hodí kaštanové nebo knoflíkové)
2 lžíce hladké mouky
1l horkého kuřecího vývaru
1 bobkový list
4 lžíce jednoduché smetany
malá hrst plocholisté petrželky, nahrubo nasekané, k podávání (volitelně)
Jak na to?
KROK 1
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a opékejte cibuli a česnek, dokud nezměknou, ale nezhnědnou, asi 8–10 minut.
KROK 2
Přidejte houby a vařte na silném ohni další 3 minuty, dokud nezměknou. Přisypeme mouku a mícháme, aby se spojila. Zalijte kuřecím vývarem, přiveďte směs k varu, přidejte bobkový list a vařte dalších 10 minut.
KROK 3
Vyjměte a vyhoďte bobkový list, poté odstraňte houbovou směs z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Polévku opatrně přihřejte a promíchejte přes smetanu (nebo v této fázi můžete polévku zmrazit – jednoduše promíchejte smetanu při zahřívání). Pokud chcete, posypte petrželkou a podávejte.