Ingredience
600 g zralých švestek
150-200 g moučkového cukru
1 litr ginu
Jak na to?
KROK 1
Švestky omyjeme a zbavíme všech listů a stopek. Švestky celé propíchejte vidličkou nebo špičkou ostrého nože a poté rozpůlte (kamínky nechte uvnitř). Nalijte do velké, sterilizované, uzavíratelné sklenice (asi 2 litry) se širokým hrdlem – švestky by se měly snadno vejít dovnitř. Případně rozdělte mezi dvě menší sklenice.
KROK 2
Přisypte 150 g cukru a přidejte gin (láhev s ginem si rezervujte, pokud do ní plánujete později dekantovat švestkový gin). Uzavřete víko a sklenici pořádně protřepejte. Uchovávejte na chladném a tmavém místě po dobu nejméně jednoho měsíce a první týden každých pár dní protřepejte, aby se vše promíchalo a cukr se rozpustil.
KROK 3
Po měsíci zkontrolujte příchuť a pokračujte v louhování, pokud dáváte přednost silnější chuti – lze ji nechat až tři měsíce. Nebo přidejte dalších 50 g cukru a nechte dva nebo tři týdny, pokud dáváte přednost sladšímu. Až budete s chutí spokojeni, sceďte gin přes jemnou síťovinu nebo mušelín do čisté láhve a ovoce vyhoďte (švestky můžete jíst i s piškoty nebo zmrzlinou). Skladujte v chladu a temnu. Pijte samotné, v G&T nebo smíchejte s citronovou šťávou a cukrovým sirupem pro švestkový gin kyselý.
https://obedvat.cz/2022/09/10/rizoto-s-rajcaty-a-mascarpone/