Ingredience
2 cibule, nakrájené nadrobno
2 mrkve, jemně nakrájené
2 celerové tyčinky, nakrájené nadrobno
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku, rozdrcené
200 ml červeného vína (v případě potřeby zkontrolujte štítek, zda je veganské)
½ svazku tymiánu, otrhané listy
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce sójové omáčky
2 lžičky moučkového cukru
2 lžičky červeného vinného octa
2 x 400g konzervy vařená zelená čočka, okapaná
400 g nakrájených rajčat v plechovce
Na zálivku
1 kg batátů, oloupaných a nahrubo nakrájených na 3 cm kousky
30 g veganského margarínu
2 lžičky hořčičného prášku
2 lžíce rostlinného mléka (použili jsme ovesné mléko)
2 lžičky dýňových semínek
Jak na to?
KROK 1
Cibuli, mrkev, celer a olivový olej přendejte do velkého hrnce. Vařte na středním plameni 8-10 minut do změknutí, přidejte česnek a opékejte další minutu. Zalijte vínem, aby se pánev odglazovala (seškrábněte všechny kousky přilepené na dně), a vařte 2 minuty, dokud se většina vína neodpaří.
KROK 2
Do pánve přidejte tymián, rajčatový protlak, sójovou omáčku, moučkový cukr a ocet a promíchejte. Přidejte čočku, rajčata a 100 ml vody a vařte 10–12 minut, dokud se nezredukuje a nezhoustne na zadní straně lžíce.
KROK 3
Mezitím si připravte zálivku na kaši. Přiveďte k varu velký hrnec vody, přidejte sladké brambory a vařte 10-15 minut, dokud se neuvaří. Sceďte, poté přidejte margarín bez mléka, hořčičný prášek a mléko a rozmačkejte do hladka spolu se spoustou soli a pepře.
KROK 4
Troubu rozehřejte na 200C/180C horkovzdušný/plyn 6. Náplň okořeňte a nalijte do zapékací misky 25 cm x 20 cm x 7 cm. Navrch dejte kaši, začněte po lžících na vnějších rozích a postupujte směrem dovnitř, aby náplň nevytekla. Navrch posypte dýňová semínka a pečte 30–35 minut, dokud nezezlátnou a nebudou bublat. Po upečení a vychladnutí koláč vydrží zmrazený až tři měsíce. Důkladně přes noc rozmrazte a poté znovu zahřejte v troubě, dokud se nezahřeje.