Ingredience
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule, nakrájená
2 stroužky česneku
2 velké lilky, nakrájené na 1,5 cm kousky
3 cukety rozpůlíme a nakrájíme na 2 cm kousky
3 smíšené papriky, nakrájené na 2 cm kousky
1 lžíce rajčatového protlaku
6 velkých zralých rajčat, nakrájených nahrubo
malý svazek bazalky, nahrubo nasekaný, plus pár lístků navíc k podávání
pár snítek tymiánu
400 g plechovky švestkových rajčat
1 lžíce červeného vinného octa
1 lžička hnědého cukru
kynuté těsto, podávat (volitelné)
Jak na to?
KROK 1
Ve velké pánvi rozehřejte olej a opékejte cibuli 8 minut, až zesklovatí. Přidejte česnek a opékejte 1 min. Zapněte plamen na středně vysoký, přidejte lilek a opékejte 5 minut dozlatova. Vmíchejte cukety a papriky a opékejte dalších 5 minut, dokud nebudou mírně měkké. Přidejte rajčatový protlak, čerstvá rajčata, bylinky, rajčata z konzervy, ocet, cukr a 1 lžičku soli a přiveďte k varu.
KROK 2
Přendejte do pomalého hrnce a vařte na mírném plameni 5–6 hodin, nebo dokud vše nezměkne a omáčka nezhoustne. Okořeňte, posypte trochou bazalky a podávejte s kváskem, chcete-li