Ingredience
2 1⁄2 kilogramů brambor
4 kusy vejce
1 kus klobása
250 mililitrů zakysaná smetana
100 mililitrů mléko
trochu olej
sůl
mletá červená paprika
mletý pepř
kmín
Jak na to?
Brambory omyjeme a a uvaříme ve slupce do poloměkka (po ze vření cca 20 minut, aby se do nich vidlička lehce zapíchla, pozor na rozvaření). Necháme vychladnout a očistíme. 3 vajíčka uvaříme natvrdo, klobásu nakrájíme na marné kousky.
Pekáč vymažme olejem a polovinu brambor nakrájíme buď na tenká kolečka, nebo hranolky. Posolíme, opepříme…, navrch rozložíme nakrájená vajíčka, klobásu, překryjeme druhou vrstvou nakrájených brambor. Znovu posolíme, opepříme, pokapeme olejem dáme péct do trouby při teplotě cca 230°C.
Vymícháme mléko, vajíčko, smetanu a sůl. brambory vyjmeme z trouby, přelijeme je smetanou a pečeme cca 30 minut.