Ingredience
200 g datlí nakrájených nahrubo
200 ml mléka plus střik
250 g másla, změklého, plus navíc na mazání
280 g samokypřicí mouky
200 g světlého měkkého hnědého cukru
½ lžičky prášku do pečiva
4 velká vejce
1 lžíce smíšeného koření
2 lžičky vanilkového extraktu
3 malá červená jablka
vymačkejte citronovou šťávu
hrst karamelů
trochu moučkového cukru na posypání
Jak na to?
KROK 1
Troubu rozehřejte na 180C/160C horkovzdušnou/plynovou 4. Vymažte plech o rozměrech 20 x 30 cm a vyložte pečicím papírem. Datle a mléko dejte do menší pánve a přiveďte k varu. Sundejte z plotny a nechte 15 minut vychladnout.
KROK 2
Datlovou směs vyšleháme v kuchyňském robotu nebo mixéru na hladké pyré a poté seškrábeme do velké mixovací nádoby. Vsypte máslo, mouku, hnědý cukr, prášek do pečiva, vejce, koření a vanilku a odstavte, zatímco budete připravovat jablka.
KROK 3
Jablka rozčtvrťte a zbavte jádřince, poté nakrájejte na tenké plátky a za pochodu přidejte trochu citronové šťávy. Suroviny na dort rychle vyšlehejte elektrickým šlehačem do hladka a poté vyškrábněte na plech. Položte plátky jablek, překrývající se v řadách, na vršek dortu – měli byste být schopni získat 3 řady podélně dolů na plech. Pečte 45-50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá. Ochlaďte v tácu.
KROK 4
Vložte karamely do malé pánve s pořádným střikem mléka a za stálého míchání jemně rozpusťte, dokud nebudou tekuté. Na závěr poprašte trochou moučkového cukru a poté celý dort pokapejte omáčkou. K podávání nakrájejte na čtverce nebo plátky.